Sernik na zimno w biszkoptach. Ciasto z kajmakiem i kruszonką biszkoptową. Ciasto delikatne i pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
05,09,2023
BISZKOPT: 2x:
-5 jaj
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM SEROWY- jasny:
-500 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny +100 ml. wody
KREM SEROWY- ciemny:
-500 g. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 g. jogurtu greckiego
-60 g. cukru pudru
-15 g. kakao +50 ml. wody
-20 g. żelatyny +100 ml. wody
Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min.175*.(w zależności jak piecze piec)
Drugi upiec tak samo. Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów. Ta skórka, będzie potrzebna na górę ciasta. Rozdrobnić ją dokładniej i odstawić.
2.Jeden biszkopt umieścić w tej samej blaszce, lecz wyżej wyścielanej papierem.
3.krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać ser, jogurt i śmietankę. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do 1 dodać kakao rozmieszane z wodą i zmiksować. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować. Lać na przemian na biszkopt, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę. Postukać blaszką, aby masa się rozlała.
4.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić ciasto z pół godz. w lodówce.
5.masa- Miękką masę Kajmakowa, zmiksować z fixem i rozsmarować na biszkopcie.
6.kruszonka- Rozsypać pokruszone ciasto, trochę przyklepać i schłodzić.
7.Ciasto przetrzymywać w lodówce. Kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze