Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno w biszkoptach. Ciasto z kajmakiem i kruszonką biszkoptową. Ciasto delikatne i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 05,09,2023
    BISZKOPT: 2x:
    -5 jaj
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM SEROWY- jasny:
    -500 g. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny +100 ml. wody

    KREM SEROWY- ciemny:
    -500 g. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. jogurtu greckiego
    -60 g. cukru pudru
    -15 g. kakao +50 ml. wody
    -20 g. żelatyny +100 ml. wody

    GÓRA:
    -510 g. Masy Kajmaku
    -1 śmietan-fix
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 20-25 min.175*.(w zależności jak piecze piec)
    Drugi upiec tak samo. Po przestygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów. Ta skórka, będzie potrzebna na górę ciasta. Rozdrobnić ją dokładniej i odstawić.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym 2. Jeden biszkopt umieścić w tej samej blaszce, lecz wyżej wyścielanej papierem.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym 3. krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać ser, jogurt i śmietankę. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do 1 dodać kakao rozmieszane z wodą i zmiksować. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować. Lać na przemian na biszkopt, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę. Postukać blaszką, aby masa się rozlała.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym 4. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić ciasto z pół godz. w lodówce.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym 5. masa- Miękką masę Kajmakowa, zmiksować z fixem i rozsmarować na biszkopcie.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym 6. kruszonka- Rozsypać pokruszone ciasto, trochę przyklepać i schłodzić.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem serowym dwukolorowym 7. Ciasto przetrzymywać w lodówce. Kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować