Sernik na zimno z polewą jagodową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowy sernik waniliowy bez pieczenia. Nietypowe jest w nim to, że nie idzie do niego żelatyna. Co prawda kilka godzin po schłodzeniu byłam załamana, że mi się lekko wylewa z tortownicy, ale na drugi dzień był już świetny! Polać można syropem z borówek, malin czy truskawek. Na spód można dać same herbatniki zmiksowane z masłem, niekoniecznie płatki, bo mi się one za bardzo rosypywały…

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    150 g masła
    150 g herbatników
    100 g płatków owsianych
    masa: 600 g sera
    150 g cukru
    1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 cytryna
    300 ml śmietany kremówki
    polewa:
    300 g jagód
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Sernik na zimno z polewą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o śr. 23 cm natłuścić. Herbatniki rozgnieść. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, aż zaczną ciemnieć. Masło pokroić na kawałki, wrzucić razem z herbatnikami na patelnię i wymieszać z płatkami. Mieszankę przełożyć na tortownicę i równomiernie ją rozprowadzić. Schłodzić. Do sera dodać nasiona wanilii lub cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z 1/2 cytryny i cukier. Całość dobrze wymieszać, aby miał gładką, kremową konsystencję. Śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do sera. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Jagody zmiksować z cukrem. Polać sernik. Najlepszy jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować