Sernik kajmakowy z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miałam do wykorzystania puszkę masy kajmakowej tylko o smaku czekoladowym i wykorzystałam ją do tego sernika. Połowa poszła do masy serowej a połowa do bitej śmietany. Myślę, że zwykła maja kajmakowa (nie smakowa) będzie jeszcze lepsza:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na spód:
    400 g ciastek
    20 dkg masła

    Składniki na masę serową:
    1,2-1,6 kg sera białego
    1/2 szkl. oleju
    3/4 szkl mleka
    1 1/2 szkl. cukru pudru
    1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    6 jajek
    1/2 puszki kajmaku

    Składniki bitą śmietanę:
    2 śmietanki 30% (każda po 330 ml)
    3 łyżeczki żelatyny (już rozpuszczonej)
    1/2 puszki kajmaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik kajmakowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka dokładnie rozkruszyć w blenderze, dodać do nich rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia (dobrze przygnieść łyżką do spodu). Schłodzić.

    Cukier puder utrzeć z żółtkami. Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć zmielony ser, dać pół puszki kajmaku i wlać mleko. Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć budyń i pianę z białek. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec około 1 godziny 15 minut (1h 5 minut w 170 stopniach, następne 10 minut w 140 stopniach), wyłączyć piekarnik, uchylić go i zostawić ciasto w środku jeszcze przez około 30 minut.
    Schłodzoną śmietanę ubić, dodać kajmak i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na zimny sernik. Można udekorować sezonowymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować