Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik bez pieczenia, na zimno. Sernik na spodzie herbatnikowym z żelką brzoskwiniową. Sernik też z budyniem z czarnej porzeczki. Sernik wyszedł pyszny.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 14,02,2024
    SPÓD:
    -520 g. herbatników
    -120 g. Nutelli
    -140 g. masła
    -100 ml. śmietanki 30 %

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń 820 g
    -20 g. żelatyny+50 ml. wody
    -1 galaretka brzoskwiniowa+200 ml. wody

    KREM BUDYNIOWO-PORZECZKOWY:
    -1 l. napoju z czarnej porzeczki (z kartoniku)
    -150 g. cukru
    -2 budynie waniliowe
    -1 galaretka borówkowa

    MASA SEROWO-KEFIROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -100 g. cukru pudru
    -420 g. Kefiru
    -28 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody
    -100 g. mlecznej czekolady

    ESY-FLORESY:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -ok. 150 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym 1. spód- Herbatniki zmiksować na żwirek. Masło rozpuścić z nutellą w śmietance, na wolnym ogniu. Przestudzić do letniego i wlać do ciasteczek. Dobrze wymieszać, przesypać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Dobrze uklepać i schłodzić.
  • Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym 2. żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie wyjąć z puszki i zblendować na mus. Razem połączyć z syropem i galaretką. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na spód ciasteczkowy w blaszce i schłodzić.
  • Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym 3. budyń-Na napoju, ugotować budyń z cukrem. Odstawić i zaraz wsypać tam galaretkę i mieszając rozpuścić. Ostudzić, często mieszając i rozlać równomiernie po żelce. Wyrównać i schłodzić do zestalenia.
  • Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym 4. masa- Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować z pudrem i kefirem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Dodać czekoladę, wymieszać szpatułką i wylać do blaszki. Ciasto schłodzić do zgęstnienia masy serowej.
  • Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym 5. esy- Czekolady rozpuścić ze śmietanką nad parą. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo rożka papierowego. Polać ciasto w esy-floresy i ponownie schłodzić.
  • Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym 6. Kroić ciepłym i ostrym nożem. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować