Sernik bez pieczenia, na zimno. Sernik na spodzie herbatnikowym z żelką brzoskwiniową. Sernik też z budyniem z czarnej porzeczki. Sernik wyszedł pyszny.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
14,02,2024
SPÓD:
-520 g. herbatników
-120 g. Nutelli
-140 g. masła
-100 ml. śmietanki 30 %
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
-1 puszka brzoskwiń 820 g
-20 g. żelatyny+50 ml. wody
-1 galaretka brzoskwiniowa+200 ml. wody
KREM BUDYNIOWO-PORZECZKOWY:
-1 l. napoju z czarnej porzeczki (z kartoniku)
-150 g. cukru
-2 budynie waniliowe
-1 galaretka borówkowa
MASA SEROWO-KEFIROWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-100 g. cukru pudru
-420 g. Kefiru
-28 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
-100 g. mlecznej czekolady
ESY-FLORESY:
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. mlecznej czekolady
-ok. 150 ml. śmietanki 30 %
Sernik na zimno, wielowarstwowy na spodzie ciasteczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Herbatniki zmiksować na żwirek. Masło rozpuścić z nutellą w śmietance, na wolnym ogniu. Przestudzić do letniego i wlać do ciasteczek. Dobrze wymieszać, przesypać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Dobrze uklepać i schłodzić.
2.żelka- Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Brzoskwinie wyjąć z puszki i zblendować na mus. Razem połączyć z syropem i galaretką. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać na spód ciasteczkowy w blaszce i schłodzić.
3.budyń-Na napoju, ugotować budyń z cukrem. Odstawić i zaraz wsypać tam galaretkę i mieszając rozpuścić. Ostudzić, często mieszając i rozlać równomiernie po żelce. Wyrównać i schłodzić do zestalenia.
4.masa- Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser zmiksować z pudrem i kefirem do puszystego. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę, ale nie za gorącą ani za zimą. Cały czas miksując, ale nie za długo. Dodać czekoladę, wymieszać szpatułką i wylać do blaszki. Ciasto schłodzić do zgęstnienia masy serowej.
5.esy- Czekolady rozpuścić ze śmietanką nad parą. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo rożka papierowego. Polać ciasto w esy-floresy i ponownie schłodzić.
6.Kroić ciepłym i ostrym nożem. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze