Sernik na zimno "kurczątko"

3.75 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik bez pieczenia na biszkopcie. Sernik z galaretką brzoskwiniową z musem i dekoracją świąteczną. Sernik wyszedł delikatny, winny i pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -60 g. mąki ziemniaczanej
    -20 g. kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    GALARETKA I DEKORACJE:
    -2 puszki brzoskwiń w syropie po 820 g.
    -1 l. =syrop+ mus +wody
    -3 galaretki brzoskwiniowe
    -czarny maczek cukrowy

    DO POSYPANIA:
    -2 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Sernik na zimno "kurczątko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno "kurczątko" 1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić mikserem. Mąkę z kakao i proszkiem, przesiewać do jajek, jednocześnie mieszając łopatką. Na sam koniec wmieszać olej, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*C. Po upieczeniu odwrócić na deskę z ręcznikiem papierowym, zdjąć blaszkę i papier i zostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu, biszkopt włożyć do tej samej blaszki, wyżej wyścielanej papierem do pieczenia. Dobrze jest zdjąć skórkę z biszkoptu, krem nie będzie się odklejał.
  • Sernik na zimno "kurczątko" 2. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serem. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Przelać na biszkopt, rozprowadzić i schłodzić.
  • Sernik na zimno "kurczątko" 3. galaretka-Brzoskwinie odsączyć, osuszyć w ręczniku papierowym i powycinać foremką kurczątka. Jak grubsza brzoskwinia to kurczątko można przeciąć na dwa. Kurczątka odstawić do dekoracji a te skrawki blenderem rozdrobnić. Do musu dolać sok i uzupełnić wodą do 1 l. Zagotować i rozpuścić tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu przemieszać. Wylać na zestalony sernik i ponownie schłodzić.
  • Sernik na zimno "kurczątko" 4. Górę sernika posypać kokosem i ułożyć dekoracje z kurczątek.
  • Sernik na zimno "kurczątko" 5. Oczka w kurczątkach, zrobić z czarnego maczku cukrowego.
  • Sernik na zimno "kurczątko" 6. Ciasto przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Sernik na zimno "kurczątko" 7. Moje świąteczne wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować