Sernik na zimno "kurczątko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić mikserem. Mąkę z kakao i proszkiem, przesiewać do jajek, jednocześnie mieszając łopatką. Na sam koniec wmieszać olej, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*C. Po upieczeniu odwrócić na deskę z ręcznikiem papierowym, zdjąć blaszkę i papier i zostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu, biszkopt włożyć do tej samej blaszki, wyżej wyścielanej papierem do pieczenia. Dobrze jest zdjąć skórkę z biszkoptu, krem nie będzie się odklejał.
2.masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serem. Na koniec dolewać trochę ciepłą żelatynę cały czas miksując, ale nie za długo. Przelać na biszkopt, rozprowadzić i schłodzić.
3.galaretka-Brzoskwinie odsączyć, osuszyć w ręczniku papierowym i powycinać foremką kurczątka. Jak grubsza brzoskwinia to kurczątko można przeciąć na dwa. Kurczątka odstawić do dekoracji a te skrawki blenderem rozdrobnić. Do musu dolać sok i uzupełnić wodą do 1 l. Zagotować i rozpuścić tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu przemieszać. Wylać na zestalony sernik i ponownie schłodzić.
4.Górę sernika posypać kokosem i ułożyć dekoracje z kurczątek.
5.Oczka w kurczątkach, zrobić z czarnego maczku cukrowego.
6.Ciasto przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze