Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Blachę 30x40 wyłożyć papierem do pieczenia, dosyć wysoko. Poukładać ściśle herbatniki.
2.żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać równomiernie na herbatniki w blaszce. Uważać żeby herbatniki nie wypłynęły.
3.Przykryć następnymi herbatnikami i blachę schłodzić.
4.krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać ser, śmietankę, jogurt i cukier puder. Do drugiej dodać frużeliną, zamiast jogurtu. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować szybko, ale też krótko. Lać na przemian do blachy, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę.
5.Postukać blaszką, aby masa się rozlała.
6.Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać górę kremu, raz w dół od środka a raz odwrotnie. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
7.Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem a przechowywać w lodówce.
Komentarze