Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na herbatnikach z żelką i dwukolorowym kremem serowym. Sernik wyszedł, delikatny i pyszny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 12,11,2023
    SPÓD i 1 WARSTWA:
    -400 g. herbatników

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -1 galaretka brzoskwiniowa (tu borówkowa)
    -200 ml. wody do galaretki

    KREM SEROWY- jasny:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny +150 ml. wody

    KREM SEROWY- jeżynowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. frużeliny jeżynowej
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny +150 ml. wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach 1. spód- Blachę 30x40 wyłożyć papierem do pieczenia, dosyć wysoko. Poukładać ściśle herbatniki.
  • Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach 2. żelka- Brzoskwinie zblendować na mus i dodać z powrotem do syropu, ale większego naczynia. Żelatynę zalać 50 ml. wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę a następnie napęczniałą żelatynę. Wlać do przygotowanego musu z syropem i szybko wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając. Tężejącą żelkę wylać równomiernie na herbatniki w blaszce. Uważać żeby herbatniki nie wypłynęły.
  • Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach 3. Przykryć następnymi herbatnikami i blachę schłodzić.
  • Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach 4. krem- Do dwóch naczyń najlepiej z dziobkiem, dodać ser, śmietankę, jogurt i cukier puder. Do drugiej dodać frużeliną, zamiast jogurtu. Ubić każdą z osobna do puszystego. Do dwóch osobnych miseczek, rozpuścić żelatynę w przegotowanej gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Najpierw dolewać ciepłą, ale nie za gorącą żelatynę z 1 miseczki do jasnego kremu i zmiksować krótko. Potem do kremu ciemnego i zmiksować szybko, ale też krótko. Lać na przemian do blachy, raz jasną a raz ciemną masę, tworząc zebrę.
  • Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach 5. Postukać blaszką, aby masa się rozlała.
  • Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach 6. Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać górę kremu, raz w dół od środka a raz odwrotnie. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • Sernik na zimno, jeżynowa zebra na herbatnikach 7. Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem a przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować