Sernik na czekoladowym cieście z malinami

5 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

I znowu mam dla Was sernik i znowu wyszedł mi pyszny, słodki i kwaśny. Lubicie serniki z owocami? Ja bardzo, a, że trwa sezon na maliny to właśnie taki sernik powstał. Dodam, że dość szybko znika kawałek po kawałeczku. To chyba oznacza, że wszystkim smakuje. Zapraszam kto chętny na kawałeczek :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    5 łyżek śmietany 12 %
    4 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    15 dag masła lub margaryny
    olejek pomarańczowy według uznania

    Dodatkowo:
    2 szklanki świeżych malin
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki

Sernik na czekoladowym cieście z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste ).
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.
  • 3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
  • 5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować