Sernik z malinami na tartym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik na cieście czekoladowym, które utarłam zamiast rozwałkowywać. Na serniku znalazło się sporo malin z domowego ogródka. Lekko kwaśny i idealny na podwieczorek :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki ciemnego kakao
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kisiel o smaku malinowym
    15 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy


    Dodatkowo:
    około 2 szklanki malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z malinami na tartym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego, a następnie wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ścieramy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kisiel w proszku, dodajemy ser dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.
  • Do pieczenia. 3. Do pieczenia: Na masę serową wykładamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.
  • Pieczenie. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin
  • Podanie. 5. Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Maliny Owoce Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować