Sernik z malinami na tartym cieście

  • wyświetlono: 188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny sernik na cieście czekoladowym, które utarłam zamiast rozwałkowywać. Na serniku znalazło się sporo malin z domowego ogródka. Lekko kwaśny i idealny na podwieczorek :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
10 dag masła lub margaryny
1 jajko

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
1 szklanka cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kisiel o smaku malinowym
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy


Dodatkowo:
około 2 szklanki malin

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z malinami na tartym cieście

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego, a następnie wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ścieramy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach.
  • Masa serowa.2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kisiel w proszku, dodajemy ser dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.
  • Do pieczenia.3. Do pieczenia: Na masę serową wykładamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.
  • Pieczenie.4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin
  • Podanie.5. Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikkisielMalinyowoceciasto czekoladoweowocoweseryciasto z malinamisernik z owocamisernik z malinamiserowiectarte ciastosernik z kisielemsernik na tartym cieście
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bananowe z malinami - na zimno

Dodane przez: juchab

Ciasto bananowe z malinami - na zimno

Przyjemnie orzeźwiające ciasto,...

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

Ciasto na zimno z malinami i jagodami

Dodane przez: czarrna

Ciasto na zimno z malinami i jagodami

Lekkie deser na lato :)

Sernik dwuwarstwowy z malinami

Dodane przez: Cukiereczek

Sernik dwuwarstwowy z malinami

Czy może być coś pyszniejszego...

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik jogurtowy z malinami

Pyszny serniczek na kruchym spodzie...

Tarta z malinami i kremem

Dodane przez: SielskieM

Tarta z malinami i kremem na bazie creme...

Na rozpływającym się kruchym spodzie,...