Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami

  • wyświetlono: 427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polecam bardzo pyszny sernik. Idealnie kruche ciasto, puszysta masa serowa i słodkie pachnące latem truskawki. To wszystko sprawia, że ciasto smakuje wspaniale. Bardzo polecam. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
5 jajek
12,5 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.
  • 2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.
  • 3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • 4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.
  • 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki.
  • 6. Podanie: Gotowy sernik kroję i podaję. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastoTruskawkisernikDeserna słodkopodwieczorekciasto z owocamido kawypyszny serniksernik na kruchym cieściedla gościPoczęstuneksernik z owocamidomowe wypiekisezonowe ciastoserowiecsernik z truskawkamidomowe ciastoowocowy serniksezonowy sernikdomowy sernikna kruchym cieście

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto z truskawkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Zapraszam na bardzo pyszne, mięciutkie...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym cieście

Ciasto zawsze się udaje, wszystkim...

Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami

Dodane przez: rena123

Kryształkowy sernik na zimno z truskawkami

Pyszny i dekoracyjny sernik na...

Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami

Sernik to najlepsze ciasto na świecie....

Sernik na zimno z oczkiem

Dodane przez: danusia19671

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik na zimno, prosty i pyszny...

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Dodane przez: anjaa

Sernik na zimno Zebra z Truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE