SERNIK CZEKOLADOWY Z WAFELKAMI

wyświetlono: 2311 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Aksamitny sernik czekoladowy na kruchym spodzie z czekoladowymi wafelkami i marmurkową polewą

opublikowany: 21.02.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    150 g mąki
    100 g masła
    1 małe jajko
    2,5 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:
    750 g sera białego z wiaderka (Piątnica lub Włoszczowa)
    200 ml śmietany
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    dodatkowo:
    4 duże wafelki Prince Polo
    wierzch:
    100 g czekolady gorzkiej
    100 ml śmietany 30%
    50 g czekolady białej
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sernik czekoladowy z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Wszystkie składnik na spód przekładamy do miski, zagniatamy ciasto , które owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie schłodzonym ciastem wykładamy spód formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrywam palcami małe kawałki ciasta, układam obok siebie i dociskam do dna dłonią). Spód zapiekamy 15 minut w 180 stopniach,wyjmujemy i studzimy.

    Na ostudzonym spodzie układamy całe wafelki czekoladowe. Wafelki zalewamy masą serową.

    masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową (muszą być w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski miksera. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników i otrzymania gładkiej masy serowej. Masę przelewamy na spód z ciasta i wafelków i wstawiamy ponownie do piekarnika na 55 minut. Pieczemy w 175 stopniach. Upieczony sernik studzimy.
    wierzch:
    Gorzką czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, polewamy nią wystudzony sernik.

    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 1 łyżkę słodkiej śmietanki i robimy z niej kleksy na wierzchu sernika polanym gorzką czekoladą. Wykałaczką lub patyczkiem robimy zygzaki w czekoladzie. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE