Czekoladowy sernik na herbatnikach

  • wyświetlono: 1424 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości dopełnia mocno czekoladowa pianka. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Kto chętny to zapraszam na kawałeczek. Dodam, że pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy, przynajmniej ja tak lubię. Zapraszam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
4 łyżki kakao

Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 - 3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
niewielka ilość gorącej wody


Dodatkowo:
około 10 dag herbatników
5 dag białej czekolady
5 dag mlecznej czekolady
cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy sernik na herbatnikach

  • 1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników.
  • 2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).
  • 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).
  • 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.
  • 5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.
  • 6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.
  • 7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Można użyć innego sera, ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałków.
Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę Śnieżkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoczekoladasernikświętaser białymój pomysłpodwieczorekdla gościPoczęstunekokazjedomowe wypiekiczekoladowe ciastoserowiecdomowe ciastaczekoladowy sernikz kremówkąprzepis_miesiąca1000sernik z piankąsernik na herbatnikachna kremówce

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z rodzynkami na herbatnikach

Dodane przez: justi2401

Sernik z rodzynkami na herbatnikach

Wspaniały sernik z rodzynkami i...

Sernik rosa na herbatnikach

Dodane przez: zzewa

Sernik rosa na herbatnikach

Moje drugie podejście do tego sernika.Po...

sernik z pomarańczą na herbatnikach

Dodane przez: ziutula

sernik z pomarańczą na herbatnikach

sernik na herbatnikach z pomarańczami...

Gotowany Sernik Na Herbatnikach Z Borówkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Gotowany Sernik Na Herbatnikach Z Borówkami

Kolejny przepis z borówkami. Pyszny,...

Sernik z herbatnikach.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym

Jest to bardzo pyszny sernik, niezwykle...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sernik truskawkowy na herbatnikach - bez...

Pyszny sernik bez pieczenia na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE