Czekoladowy sernik na herbatnikach

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości dopełnia mocno czekoladowa pianka. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Kto chętny to zapraszam na kawałeczek. Dodam, że pysznie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy, przynajmniej ja tak lubię. Zapraszam:)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    4 łyżki kakao

    Pianka:
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    2 - 3 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
    niewielka ilość gorącej wody


    Dodatkowo:
    około 10 dag herbatników
    5 dag białej czekolady
    5 dag mlecznej czekolady
    cukrowa posypka według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki

Czekoladowy sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników.
  • 2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).
  • 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).
  • 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.
  • 5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.
  • 6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.
  • 7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Można użyć innego sera, ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałków. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę Śnieżkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować