Czekoladowy sernik z jeżynami

  • wyświetlono: 478 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Delikatny sernik, idealnie kremowy, osłodzony białą czekoladą. Jest tak smaczny, że rozpływa się w ustach. Słodycz sernika równoważy frużelina z jeżyn i lekka pianka z jeżyn. Polecam!

Mniam1
  • 20 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

SPÓD:

160 g biszkoptów
100 g masła

MASA SEROWA:

1 kg twarogu sernikowego
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
200 g czekolady białej
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
szczypta soli

FRUŻELINA JEŻYNOWA:

400 g jeżyn
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnej wody

MUS JEŻYNOWY:

400 g jeżyn
1 szklanki śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody

DEKORACJA:

jeżyny
bezy
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy sernik z jeżynami

  • 1. Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu na pył i rozetrzeć z miękkim masłem. Wysypać na dno okrągłej formy o średnicy 24 cm. Wylepić dociskając do dna.
  • 2. Frużelina jeżynowa. Jeżyny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wlać do garnuszka, a kiedy się zagotuje, wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Szybko mieszać i ugotować gęsty kisiel jeżynowy. Gorący wylać na przygotowany spód z biszkoptów. Wyrównać.
  • 3. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie bardzo gorąca. Czekolady połamać i wrzucić do gorącej kremówki. Odstawić na minutę po czym dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel, a następnie dodać po trochę twaróg. Wsypać proszek budyniowy i wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Nie ubijać zbyt długo. Na końcu, za pomocą łopatki wmieszać pianę ubitą z białek i soli. Tak przygotowany masę wylać na frużelinę jeżynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć do 160*C. Piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a po ostudzeniu, sernik przestawić do lodówki.
  • 4. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
    Jeżyny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wlać do garnuszka, a kiedy się zagotuje, dodać żelkę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia, jednocześnie kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i porcjami połączyć z jeżynami. Mus wyłożyć na schłodzony sernik. Wyrównać lub zrobić ozdobny wzorek. Ozdobić świeżymi jeżynami i bezami. Smacznego :)

Porady

Wszystkie jeżyny (z frużeliny i musu) można zmiksować razem, przetrzeć przez sito i podzielić na pół.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógczekoladasernikna słodkobiała czekoladajeżynymusdla gościciasta z owocamisernik z owocamina biszkoptachfrużelinapianka jeżynowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kruchy przekładaniec z jeżynami

Dodane przez: Mniam1

Kruchy przekładaniec z jeżynami

Kruche ciasto przełożone musem...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Puszyste ciasto z jeżynami

Pyszne, puszyste, mięciutkie, słodkie...

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Dodane przez: Marcia66

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Sezon na jeżyny kończy się, warto...

Czekoladowy sernik z cynamonem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Czekoladowy sernik z cynamonem

Najbardziej czekoladowy sernik...

Sernik z czekoladową nutą

Dodane przez: zzewa

Sernik z czekoladową nutą

Nietypowy ale bardzo smaczny sernik.

image-1lm2uh4

Dodane przez: ewuska2016

Prosty placek z jeżynami

Zamiast jeżyn można użyć np śliwek

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE