Sernik marcepanowy

  • wyświetlono: 2184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Delikatny a zarazem aromatyczny, mocno migdałowy sernik, dzięki dodatkowi marcepanu zyskuje niebanalny smak i konsystencję, jego dopełnienie stanowi marcepanowa polewa.Przepis powstał dzięki inspiracji sernikiem Dorotki :))))

IMG_20161124_195135
  • 85min

Składniki

Ciasto:
10 dag masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mielonych migdałów
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego
6 jaj
¾ szklanki cukru
50 g masy marcepanowej-z lodówki
1 budyń śmietankowy
50 g masła
150 ml śmietanki kremowej 30%
100 ml mleka

Polewa marcepanowa:
150 g masy marcepanowej
200 ml śmietanki kremowej 30%
prażone płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik marcepanowy

  • Ciasto1. Ciasto:
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, żółtka jaj oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, docisnąć ręką do dna wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm.
  • Masa z marcepanem2. Masa:
    Zmielony twaróg zmiksować z jajkami oraz cukrem i masłem, wlać śmietankę oraz budyń rozpuszczony w mleku, dobrze schłodzony marcepan zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy, delikatnie wymieszać, wylać na kruchy spód. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • przed pieczeniem3. Polewa:
    Marcepan rozdrobnić przełożyć do rondelka i na małym ogniu rozpuścić. Wlać śmietankę mieszać do momentu aż powstanie jednolita gęsta polewa.Po zdjęciu z palnika,
    wylać na zimny sernik rozprowadzić łopatką
    Udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylamigdałysłodkościkruche ciastomarcepanWielkanocświętadla dziecido kawykuchnia polskaDzień MatkiPoczęstunekświąteczne wypiekisernikiimprezymarcepanowerodzinne uroczystościciasto serowena rozne okazjeciasta na różne okazjekomuniesernik z marcepanempolewa marcepanowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

truskawkowe serniczki

Dodane przez: majka190382

TRUSKAWKOWE SERNICZKI Z OWOCAMI

Takie idealne do ręki. Zadowolą...

Galaretkowiec z truskawkami i brzoskwiniami

Dodane przez: P_Aneta

Galaretkowiec z truskawkami i brzoskwiniami

Ten deser przygotowujemy bardzo...

pianka

Dodane przez: KuchniaPoli

Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego...

Uwielbiamy ten rodzaj ciast, za...

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Dodane przez: justi2401

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Deser na bazie jogurtów naturalnych,...

racuchy drożdżowe

Dodane przez: agarybak76

Racuchy drożdżowe z musem truskawkowo-rabarbarowym

Świetne na słodką przekąskę, lub...

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Dodane przez: Ola1984

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Pyszne i lekkie truskawkowe lody...