Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi

  • wyświetlono: 364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taki sernik możecie przygotować na świąteczny stół. Zachwyci smakiem i wyglądem. Masa serowa wyszła mi bardzo delikatna i aksamitna. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową i posypałam płatkami migdałowymi przez to sernik i ładnie jest wykończony i te dodatki pysznie smakują z masą sernikową. Bardzo polecam mój sernik. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało, a ja udanych wypieków Wam życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
1/4 szklanki cukru pudru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
niepełna szklanka cukru
20 dag masy krówkowej kukułka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
20 dag masy krówkowej kukułka
3 i pół dag płatków migdałowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi

  • Ciasto.1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.
  • Masa serowa.2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy.
  • Do pieczenia.3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
  • Pieczenie.4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.
  • Dekorowanie.5. Dekorowanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Podanie.6. Tak wykonany sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.
Sernik można pokroić na około 16 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastomigdałysernikciastamasa krówkowaWielkanocbakalieciasto kruchesernik na kruchym cieściedla gościPoczęstunekserowieckukułkaKRÓWKOWY SERNIKkukułkowy sernik
 

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z ananasem i kruszonką migdałową

Dodane przez: renataszozda

Sernik z ananasem i migdałową kruszonką

Sernik to moje ulubione ciasto...

Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: Joanna Kryla

Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i...

Delikatne migdałowe ciasto, gotowany...

Gotowy sernik podany z listkiem mięty.

Dodane przez: Marcelaa

Sernik na płatkach kukurydzianych

Szybki i zdrowy sernik na zimno.

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi

Dodane przez: zielonakuchniablog

Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami...

Ciasto jest puszyste i sprężyste,...

Sernik waniliowo-migdałowy z białą czekoladą, orzechami i karmelem

Dodane przez: Latosiowy-dom

Sernik waniliowo-migdałowy z białą czekoladą,...

Ten sernik to bez wątpienia NAJLEPSZY...

Sernik straciatella na migdałowym spodzie

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik straciatella na migdałowym spodzie

Pomimo czekolady sernik nie jest...