Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki sernik możecie przygotować na świąteczny stół. Zachwyci smakiem i wyglądem. Masa serowa wyszła mi bardzo delikatna i aksamitna. Wierzch ciasta posmarowałam masą krówkową i posypałam płatkami migdałowymi przez to sernik i ładnie jest wykończony i te dodatki pysznie smakują z masą sernikową. Bardzo polecam mój sernik. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało, a ja udanych wypieków Wam życzę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18 %
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    niepełna szklanka cukru
    20 dag masy krówkowej kukułka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki bułki tartej
    20 dag masy krówkowej kukułka
    3 i pół dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Krówki

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy.
  • Do pieczenia. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
  • Pieczenie. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.
  • Dekorowanie. 5. Dekorowanie: Zimny sernik smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Podanie. 6. Tak wykonany sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm. Sernik można pokroić na około 16 sporych kawałów. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować