Mazurek z płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mazurek z płatkami migdałowymi to mieszanka ciast-kruchego i francuskiego, z marmoladą, płatkami migdałowymi i czekoladą. Smaczny, szybki w przygotowaniu i na pewno będzie ozdobą na świątecznym stole.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka maki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    7 dag. smalcu
    szczypta cukru waniliowego
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1/2 opakowania ciasta francuskiego ok. 100 g.
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    4 łyżki marmolady różanej
    2 łyżki płatków migdałowych
    100 g. czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    Dekoracja wedle uznania, u mnie:
    pisaki cukrowe
    cukier puder
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki na ciasto kruche zagniatam, owijam w folię, kładę do lodówki na godzinę, wałkuję wycinam kształt mazurka za pomocą radełka, układam na blasze. Ciasto francuskie kroję w paski radełkiem-szerokość ok. 1,5 cm. Z pasków robię ozdobne boki na cieście kruchym,środek smaruje marmoladą. Mazurek piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, studzę.
  • jk 2. Środek mazurka posypuję płatkami migdałowymi . Czekoladę roztapiam z mlekiem , polewam nią płatki migdałowe, pozostawiam do zastudzenia. Mazurka osypuję cukrem pudrem, dekoruje pisakami cukrowymi i płatkami migdałowymi.

Porady

Kształt mazurka może być dowolny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować