Lekkie i szybkie danie wegetariańskie. Wszystkie składniki świetnie sie komponują. Paneer zasmażany z kurkumą, do tego pikantny szpinak i podany z ryżem kalafiorowym po indyjsku.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
pół główki małego kalafiora
2 opakowania sera paneer (łącznie ok. 400 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
pół łyżeczki płatków chilli
100 g świeżych liści szpinaku
2 łyżeczki garam masala
sól
pieprz
sok z cytryny (opcjonalnie)
Ser paneer w kurkumie ze szpinakiem i kalafiorem po indyjsku - wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do blendera i rozdrobnić tak, żeby był wielkości kaszy jęczmiennej.
2.Ser paneer pokroić na kosteczki. Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oliwy i smażyć kostki paneer na rumiano. Poprószyć kurkumą i dalej smażyć. Następnie wyłożyć do miski.
3.Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy i dodać pokrojony drobno czosnek oraz starty imbir. Chwilę podsmażyć i dodać płatki chilli. Po 2 minutach dodać liście szpinaku i smażyć do czasu, kiedy liście szpinaku zmiękną. Następnie dodać usmażony wcześniej ser paneer i dokładnie wymieszać i ponownie wyłożyć do miski.
4.Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wyłożyć kalafior. Doprawić solą, pieprzem i garam masala. Cały czas mieszając smażyć ok. 5 min. aż kalafior zmięknie.
5.Podawać ciepły ryż kalafiorowy z usmażonym na rumiano serem paneer i szpinakiem.
Na koniec można skropić kilkoma kroplami soku z cytryny (opcjonalnie).
Komentarze