Bardzo brzybowe lasagne. Znajdują się tu pieczarki, suszone grzyby leśne i dodatkowo grzybowy beszamel.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g dyni
250 g pieczarek
20 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
Pół litra gorącej wody
50 g masła
7 łyżek mąki
750 ml mleka
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 kulka sera mozarella
1 serek ricotta (250g) lub serek śmietankowy typu Filadelfia
150 g sera żółtego np. Gouda
2 łyżeczki suszonej szałwii lub 5 listków świeżej szałwii
12 – 13 płatów makaronu lasagne (w zależności od wielkości naczynia - potrzebna jest taka ilość płatów, aby wyszły 4 warstwy)
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Lasagne grzybowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do nasiąknięcia.
Obraną dynię pokroić w kosteczki ok 1 cm, wyłożyć na blasze do pieczenia, dorzucić pokrojone pieczarki, poprószyć szałwią i solą, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
W czasie, kiedy piecze się dynia, należy zagotować wodę w garnku i kolejno gotować po 2 płaty makaronu lasagne ok. 5 min. Następnie rozkładać płaty na talerzu tak, aby się nie posklejały.
Namoczone grzyby wyjąć z wody, odsączyć i pokroić na małe kawałki. Ser mozarella pokroić na małe kawałki, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki, oprócz sera żółtego, podzielić na 3 części. Ser żółty podzielić na 4 części.
2.Sos beszamel:
W garnku obok roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i po ok. 5 minutach cały czas mieszając dodawać stopniowo wodę z grzybów, a następnie mleko. Sos będzie gęstniał. W trakcie mieszania dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
4 łyżki sosu beszamel wyłożyć do naczynia na lasagne i dokładnie rozsmarować spód naczynia. Wyłożyć pierwszą warstwę płatów makaronu lasagne, i ponownie wyłożyć tym razem 5 łyżek sosu beszamel, wyłożyć 1/3 części upieczonej dyni i pieczarek oraz 1/3 pokrojonych drobno namoczonych grzybów leśnych. Na to wyłożyć 1/3 części pokrojonej na małe kawałki sera mozarella oraz łyżeczką nakładać w różne miejsca ser ricotta. Następnie przysypać 1/4 części startego sera żołtego. Całość przykryć kolejną warstwą płatów makaronu i wykonać tą samą czynność jeszcze 2 razy.
Ostatnią warstwę makaronu przykryć beszamelem i posypać startym serem żółtym.
Lasagne wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 min.
W razie potrzeby, aby wierzch nie był zbyt spieczony i brązowy, należy przykryć naczynie w trakcie pieczenia folią aluminiową i odkryć ok. 15 min. przed końcem pieczenia.
Komentarze