Lasagne grzybowe z dynią

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo brzybowe lasagne. Znajdują się tu pieczarki, suszone grzyby leśne i dodatkowo grzybowy beszamel.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g dyni
    250 g pieczarek
    20 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
    Pół litra gorącej wody
    50 g masła
    7 łyżek mąki
    750 ml mleka
    Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 kulka sera mozarella
    1 serek ricotta (250g) lub serek śmietankowy typu Filadelfia
    150 g sera żółtego np. Gouda
    2 łyżeczki suszonej szałwii lub 5 listków świeżej szałwii
    12 – 13 płatów makaronu lasagne (w zależności od wielkości naczynia - potrzebna jest taka ilość płatów, aby wyszły 4 warstwy)
    Sól
    Pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Lasagne (lazania)

Lasagne grzybowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne grzybowe z dynią 1. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do nasiąknięcia.
    Obraną dynię pokroić w kosteczki ok 1 cm, wyłożyć na blasze do pieczenia, dorzucić pokrojone pieczarki, poprószyć szałwią i solą, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
    W czasie, kiedy piecze się dynia, należy zagotować wodę w garnku i kolejno gotować po 2 płaty makaronu lasagne ok. 5 min. Następnie rozkładać płaty na talerzu tak, aby się nie posklejały.
    Namoczone grzyby wyjąć z wody, odsączyć i pokroić na małe kawałki. Ser mozarella pokroić na małe kawałki, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Wszystkie składniki, oprócz sera żółtego, podzielić na 3 części. Ser żółty podzielić na 4 części.
  • Lasagne grzybowe z dynią 2. Sos beszamel:
    W garnku obok roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i po ok. 5 minutach cały czas mieszając dodawać stopniowo wodę z grzybów, a następnie mleko. Sos będzie gęstniał. W trakcie mieszania dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

    4 łyżki sosu beszamel wyłożyć do naczynia na lasagne i dokładnie rozsmarować spód naczynia. Wyłożyć pierwszą warstwę płatów makaronu lasagne, i ponownie wyłożyć tym razem 5 łyżek sosu beszamel, wyłożyć 1/3 części upieczonej dyni i pieczarek oraz 1/3 pokrojonych drobno namoczonych grzybów leśnych. Na to wyłożyć 1/3 części pokrojonej na małe kawałki sera mozarella oraz łyżeczką nakładać w różne miejsca ser ricotta. Następnie przysypać 1/4 części startego sera żołtego. Całość przykryć kolejną warstwą płatów makaronu i wykonać tą samą czynność jeszcze 2 razy.
    Ostatnią warstwę makaronu przykryć beszamelem i posypać startym serem żółtym.
    Lasagne wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 min.
    W razie potrzeby, aby wierzch nie był zbyt spieczony i brązowy, należy przykryć naczynie w trakcie pieczenia folią aluminiową i odkryć ok. 15 min. przed końcem pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować