Ryż po indyjsku

4.48 (151 ocen)

Uwielbiam kuchnie indyjską i często przygotowuję dania tej kuchni.

Składniki:

  • 20 dag ryżu basmati
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżka ziela angielskiego
    1 łyżka gorczycy
    1/2 litra bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Ryż po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wypłukać i zalać bulionem. Cebulkę obrać i drobno posiekać, a następnie dodać do ryżu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i również dodać do ryżu. Dodać również kurkumę oraz ostrą paprykę. Ziele angielskie oraz gorczycę rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek i również dodać do ryżu. Wszystko razem wymieszać i gotować ok. 20 min. W razie zbytniego odparowania ryż podlać wodą. Po tym czasie garnek z ryżem owinąć w gruby koc i pozostawić jeszcze na 15 min. Ryż ma bardzo ładny kolor i jest bardzo aromatyczny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować