Schab z marynaty pieczony w rękawie z cebulą

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowa wędlina z piekarnika – pieczona z dodatkiem cebuli w łusce, która dodaje smaku pieczonego mięsa i koloru. Zdrowa, soczysta wędlina, bez dodatków konserwujących, super dodatek do śniadania.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 schabu z tłuszczykiem
    Siatka do wędzenia i pieczenia wędlin
    1 duża cebula z łuską
    Sól – 1,5 łyżki do smaku
    Ziarna – czarnego pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy
    1,5 łyżki soli peklowej
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab z marynaty pieczony w rękawie z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie - mięso przełożyć do dużej miski, zalać zimną wodą(tyle wody by przykrywała mięso), dodać 1,5 łyżki soli, odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie odlać wodę, mięso osuszyć na durszlaku. Potem przełożyć do wody z solą peklową(1,5 litra przegotowanej, wystudzonej wody ), dodać przyprawy – pieprz, ziele angielskie i listek laurowy – odstawić do lodówki na 3 dni. W tym czasie mięso przekręcić kilka razy. Potem mięso wyjąć z zalewy, osączyć, zawinąć w siatkę. Do rękawa włożyć pokrojoną, oczyszczoną cebulę z łuską, ułożyć mięso, dodać przyprawy z zalewy. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec mięso – 1 godzinę w temp. 180 stopni, potem zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec około 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić czy mięso jest upieczone widelcem. Mięso pieczone pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć delikatnie mięso z rękawa, bez cebuli, zdjąć siatkę.

Porady

1. rękaw przed końcem pieczenia można rozciąć by dobrze przyrumienić mięso. 2.Mięso z rękawem ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować