Schab pieczony w maślance z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek kroimy w plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy maślankę dodajemy paprykę słodką mieloną, majeranek oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy.
Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do naczynia z maślanką, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin.
W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek oraz sól i pieprz. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Schab wyciągamy z maślanki, lekko osuszamy i nacieramy z każdej strony przygotowanymi przyprawami. Następnie obsmażamy na patelni z każdej strony po około 1 min.
Schab ponownie wkładamy do naczynia z maślanką, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, schab wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyciągamy schab z maślanki, osuszamy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w plasterki.
Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
Komentarze