Schab pieczony w kapuście kiszonej

4.46 (186 ocen)

  • 50 min

chłopskie jadło :)

  • 50 min

Składniki:

  • (dla 3 osób):
    300 g schabu
    500 g kapusty kiszonej
    2 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Schab pieczony w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy na trzy części i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Nacieramy solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotlety około 3 minuty z każdej strony i wyciągamy na talerz.
  • 2. Na tę samą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i liście laurowe, doprawiamy mielonym kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie resztą kapusty. Całość polewamy powstałym tłuszczem z patelni i z talerzyka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :)

Porady

Uwagi: Jeżeli kapusta zbyt szybko się przypieka, przykrywamy potrawę folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Schab Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować