Schab dojrzewający w pończosze

4.38 (186 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Schab dojrzewający to pierwsza wędlina w moim wykonaniu.
Byłam bardzo ciekawa efektu
i musiałam jak najszybciej wypróbować ten przepis!
Domowe wędliny są smaczne, zdrowe, bez dodatku ulepszaczy
i bez nadmiaru soli.
Nic, tylko zakasać rękawy i przygotować swojski wyrób.
Zasmakuje Wam na pewno! :)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości (w czasie suszenia zmniejszy swoją wagę i objętość)
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki soli
    małą główkę czosnku (lub mniej jeśli nie przepadacie za czosnkowymi wędlinami)
    1 opakowanie słodkiej mielonej papryki
    3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    2 łyżki majeranku
    czysta pończocha :)
Wystaw ocenę:

4.38 (186 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab dojrzewający w pończosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy nadmiar tłuszczyku.
    Schab obtaczamy dokładnie w cukrze, zamykamy w pudełku i chowamy go do lodówki na 24 godziny. W międzyczasie odlewamy zgromadzoną w pudełku wodę.
    Po tym czasie schab myjemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy go w soli, zamykamy do pudełka i chowamy do lodówki na 24 godziny.
    Po tym czasie dokładnie myjemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsypujemy go mieszanką przypraw i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Delikatnie przekładamy go do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na 4-5 dni.
    Po tym czasie schab będzie już wysuszony i będzie nadawał się do spożycia. Po rozkrojeniu schab przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować