Wędzony dojrzewający schab

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Domowa wędlina dojrzewająca.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 kawałków schabu wieprzowego środkowego, każdy około 1,2 kg

    2 opakowania soli peklowej - paczka po 660g
    8-10 litrów przefiltrowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędzony dojrzewający schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym emaliowanym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody. Do solanki wkładamy kawałki mięsa. Mięso powinno swobodnie pływać. Schaby powinny być całkowicie zanurzone w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką.

    Mięso peklujemy 8 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę. Zazwyczaj solankę należy zmienić 3-4 dnia peklowania.

    Mięso wyjmujemy z solanki. Nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło.

    Mięso wędzimy na dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2 godziny.
  • schab 2. Ostudzone i obwędzone schaby zawijamy w gazę i wieszamy w przewiewnym ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na rurce od kaloryfera. Mięso podsuszamy przez 3-4 dni. Czym dłużej będziemy suszyć tym bardziej wysuszoną wędlinę otrzymamy. Podsuszone schaby wyjmujemy z gazy i wstawiamy do lodówki.
    Kroimy ostrym nożem w cieniutkie plasterki.

Porady

Tak przygotowany schab to idealna wędlina kanapkowa lub dodatek do sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować