Wędzony dojrzewający schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym emaliowanym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody. Do solanki wkładamy kawałki mięsa. Mięso powinno swobodnie pływać. Schaby powinny być całkowicie zanurzone w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką.
Mięso peklujemy 8 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę. Zazwyczaj solankę należy zmienić 3-4 dnia peklowania.
Mięso wyjmujemy z solanki. Nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło.
Mięso wędzimy na dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2 godziny.
2.Ostudzone i obwędzone schaby zawijamy w gazę i wieszamy w przewiewnym ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na rurce od kaloryfera. Mięso podsuszamy przez 3-4 dni. Czym dłużej będziemy suszyć tym bardziej wysuszoną wędlinę otrzymamy. Podsuszone schaby wyjmujemy z gazy i wstawiamy do lodówki.
Kroimy ostrym nożem w cieniutkie plasterki.
Porady
Tak przygotowany schab to idealna wędlina kanapkowa lub dodatek do sałatek.
Komentarze