Schab suszony w pończosze długo dojrzewający

  • wyświetlono: 2356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjna w smaku domowa wędlina, smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wiele tańsza :)

czekoladka

Składniki

1 kg schabu bez kości,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki soli kamiennej,
1/2 łyżeczki soli peklowej,
2 łyżki majeranku,
5 ząbków czosnku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania przepisu:

Schab suszony w pończosze długo dojrzewający

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie cukrem. Przełożyć do zamykanego pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso ponownie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą kamienną. Ponownie włożyć do pojemnika i odstawić na kolejne 36 godzin. Znowu umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć pozostałymi wymieszanymi razem przyprawami. Zamknąć mięso w pojemniku i odstawić na kolejne 36 godzin do lodówki. Schab przełożyć do czystej pończochy bądź podkolanówki, szczelnie owinąć i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na około 10 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babciśniadaniedomowe wędliny

Komentarze

Podobne przepisy

gotowany schab

Dodane przez: Martyna1991

Schab gotowany w foli

Idealnie kruchy i bardzo soczysty...

Schab gotowany w zalewie

Dodane przez: weronika_m

Schab gotowany w zalewie

Aromatyczny schab gotowany w zalewie...

Schab w galarecie

Dodane przez: cukiernik

Schab w galarecie

tradycyjny schabik pieczony w galaretce...

Schab w panierce

Dodane przez: paulina57

Schab pieczony w płatkach

Aromatyczny schab z chrupiąca skórka...

schab w galarecie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Schab w galarecie

Doskonały na świąteczny stół i...

schab w przekroju

Dodane przez: W kuchni Danusi

SCHAB PARZONY W OSŁONCE BARIEROWEJ

Jest to alternatywa dla tych co...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE