Schab suszony w pończosze długo dojrzewający

4.5 (178 ocen)

Rewelacyjna w smaku domowa wędlina, smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wiele tańsza :)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki soli kamiennej,
    1/2 łyżeczki soli peklowej,
    2 łyżki majeranku,
    5 ząbków czosnku,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    1/2 łyżeczki pieprzu.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schab suszony w pończosze długo dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie cukrem. Przełożyć do zamykanego pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso ponownie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą kamienną. Ponownie włożyć do pojemnika i odstawić na kolejne 36 godzin. Znowu umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć pozostałymi wymieszanymi razem przyprawami. Zamknąć mięso w pojemniku i odstawić na kolejne 36 godzin do lodówki. Schab przełożyć do czystej pończochy bądź podkolanówki, szczelnie owinąć i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na około 10 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab suszony w ziołach i czosnku

To może cię zainteresować