Letnia sałatka sezonowa z młodymi ziemiankami, bobem, fasolką. Idealna na obiad, na lunch do prac. Sałatka jest syta a zarazem zdrowa. Uwielbiam wszelkie warzywa a te sezonowe smakują najlepiej bo czekam na nie cały rok.
50 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
6 ziemniaków młodych małych ugotowanych
20 dkg fasolki szparagowej
250 g bobu
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
5 rzodkiewek
4 liście sałaty
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
koper świeży
pieprz czerwony
Sałatka z bobem i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę obieram, kroje na kawałki 3 cm i gotuję w osolonej wodzie. Bób wrzucam do wrzątku i gotuję trzy minuty aż będzie aldente. Po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram z łupinek. Sałatę umytą strzępie na talerzu, dodaje fasolkę, bób, pomidorki pokrojone, plastry rzodkiewek. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na ćwiartki. Dodaje do sałatki, posypuję pieprzem czerwonym. Jogurt mieszam z czosnkiem roztartym, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper pokrojony.
Komentarze