Sałatka z bobem, fetą i sosem czosnkowo-koperkowym

4.43 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealna propozycja na lekki posiłek i prawdziwa bomba witaminowa. Sałatka z bobem świetnie sprawdzi się na kolację czy posiłek do pracy.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g roszponki
    10 pomidorów paprykowych (u mnie żółte i czerwone)
    1/4 strąka czerwonej papryki
    200 g ugotowanego, obranego bobu
    50 g sera feta
    2 jajka na twardo
    1/4 małej czerwonej cebuli
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Sos:
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1 duży ząbek czosnku
    szczypta soli
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    łyżka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.43 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Majonez Przekąski

Sałatka z bobem, fetą i sosem czosnkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na talerzu ułożyć roszponkę. Dodać pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w kostkę paprykę, bób, pokrojone jajko i cebulę w piórkach. Całość posypać pokruszoną fetą oraz podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Składniki sosu wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Sałatkę polać sosem na chwilę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować