REKLAMA

Sałatka tajska z ryżem i krewetkami

wyświetlono: 151 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Wiosenna sałatka w stylu orientalnym z krewetkami, kulkami ryżowymi, limonką i chipsem z parmezanu. Nie oderwiecie się od niej. Pomysłu na sałatkę nie miałam, ale zrodził się sam z tego co miałam w lodówce.

opublikowany: 10.02.2020
Udostępnij Pinterest
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki sałatki:

    1/2 główki sałaty strzępiastej
    6 pomidorków koktajlowych
    20 dkg krewetek
    1/2 limonki
    15 oliwek zielonych
    10 dkg sera feta
    100 g ryżu gotowego
    1 łyżka płatków kokosowych
    5 dkg sera parmezan starty
    kwiaty bratki
    sos vinaigrette
    natka pietruszki

    marynata krewetki:

    2 łyżki oleju
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 papryczki chili
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    1 ząbek czosnku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Patelnię rozgrzewam. Parmezan dzielę na pięć porcji. Na rozgrzaną patelnię wykładam arkusz papieru do pieczenia, i robię pięć kleksów z parmezanu. Jak się rozpuści, zdejmuje papier z patelni, chwilę czekam aż zrobi się twardszy i nożem zdejmuje ser. Układam na sałacie.
    Do miski przekładam krewetki odmrożone, dodaje olej, sól, sos sojowy, pieprz, papryczkę pokrojoną, bazylie, czosnek sprasowany i odstawiam na 30 minut. Patelnię rozgrzewam i przekładam krewetki smażę około minuty.
    Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki. Ser feta rozdrabniam widelcem, biorę małą porcję na łyżeczkę, w środek wkładam oliwkę i formuje kulki. Obtaczam w ryżu. Dodaję do sałatki. Resztę oliwek układam na sałacie, posypuje płatkami kokosowymi, dodaję plasterki limonki, krewetki, bratki, natkę pietruszki. Sałatkę polewam sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE