Sałatka tajska z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Lekka tajska sałatka z krewetkami mango, ogórkiem i kiełkami. Jak ktoś lubi tajskie smaki do tego dietetyczne to zakocha się w niej od pierwszego kęsa. W zasadzie zrobicie ją w 15 minut. Pachnie miętą, kolendrą, jest chrupiąca i pełna witamin i pysznych smaków.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ogórek zielony
    1 mango
    2 łyżki orzeszków arachidowych
    30 dkg krewetek
    1 marchewka
    kolendra świeża
    1/2 limonki
    1 garść duża kiełków fasoli mung
    sól, pieprz
    papryczka chili
    mięta świeża
    1/2 papryczki chili
    szczypta imbiru
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju
    olej do smażenia
    szczypta cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka tajska z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dresing:

    Papryczkę chili kroję drobno, dodaję imbir, sos sojowy, dwie żyłki oleju, sok z limonki, cukier i mieszam.

    Sałatka:

    Krewetki przesmażam na oleju, posypuję sola, pieprzem. Mango kroję w cienkie paski, marchewkę także i ogórka razem ze skórą. Układam na talerzu, dodaję krewetki, orzeszki, popsuje kolendrą, miętą, układam kiełki fasoli polewam dresingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować