Sałatka grillowa

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana z korniszonem i świeżym ogórkiem. Świetnie pasuje do grillowej strawy – szaszłyków, mięs, ryb czy serów z grilla. Polecam!

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,1 kg obranych gotowanych ziemniaków (mogą być młode ziemniaki)
    5 niedużych ogórków konserwowych (łącznie 320 g)
    5 małych ogórków gruntowych (łącznie 280 g)
    100 g oczyszczonej cebuli dymki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego 10% tłuszczu)
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka kuminu całego (kmin rzymski)
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka grillowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka grillowa 1. Kumin, owoce kolendry i gorczycę uprażyć w suchym rondelku, a następnie utłuc w moździerzu.
    Ziemniaki pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski, Dodać pokrojone w plastry korniszony i ogórki gruntowe oraz posiekaną dymkę.
  • Sałatka grillowa 2. Dołożyć posiekaną zieleninę, słonecznik i uprażone przyprawy. Składniki dokładnie wymieszać, dodając jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować