Prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana z korniszonem i świeżym ogórkiem. Świetnie pasuje do grillowej strawy – szaszłyków, mięs, ryb czy serów z grilla. Polecam!
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,1 kg obranych gotowanych ziemniaków (mogą być młode ziemniaki)
5 niedużych ogórków konserwowych (łącznie 320 g)
5 małych ogórków gruntowych (łącznie 280 g)
100 g oczyszczonej cebuli dymki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego 10% tłuszczu)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu całego (kmin rzymski)
1 łyżeczka całych owoców kolendry
1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sałatka grillowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kumin, owoce kolendry i gorczycę uprażyć w suchym rondelku, a następnie utłuc w moździerzu.
Ziemniaki pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski, Dodać pokrojone w plastry korniszony i ogórki gruntowe oraz posiekaną dymkę.
2.Dołożyć posiekaną zieleninę, słonecznik i uprażone przyprawy. Składniki dokładnie wymieszać, dodając jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku.
Komentarze