Prosta i smaczna w przygotowaniu sałatka z warzyw i owoców z dodatkiem pożywnego kuskusu, lekko orzechowych w smaku prażonych ziaren słonecznika i charakternego żółtego sera. Sałatka świetna na imprezę, szybką przekąskę, czy też kolację.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki kaszy kuskus przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu
200 g żółtego sera
1 większa sałata lodowa (ok. 400 g)
260 g obranych, pieczonych czerwonych buraków (ewentualnie buraki gotowane)
3 łodygi selera naciowego (łącznie 160 g)
1 większa obrana pomarańcza (bez skórki - 150 g)
3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
2 kopiaste łyżki posiekanej bazylii
1 kopiata łyżka posiekanej melisy
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
1 kopiasta łyżeczka czerwonej przyprawy curry w proszku
½ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki mielonej kurkumy
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sałatka warzywna z pomarańczą, kaszą kuskus, prażonym słonecznikiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przełożyć do miski, dodać posiekaną zieleninę, dołożyć chrzan, wsypać curry, imbir i kurkumę - wymieszać.
2.Następnie dodać rozdrobnioną sałatę, pokrojony w plastry seler, rozdrobnioną na małe cząstki pomarańczę, pokrojone w kostkę buraki i ser oraz prażony słonecznik. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem jogurtu i soku z cytryny. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Komentarze