Sałatka warzywna z gruszkami, pieczarkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Sałatka z ziemniaków, selera naciowego i ogórków z dodatkiem gruszek, świeżych pieczarek i prażonych orzechów. Smaczna propozycja na pożywną kolację, choć sałatka może także stanowić lekki obiad w upalne dni.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok. 1 kg obranych, gotowanych ziemniaków (w sezonie - młode ziemniaki)
    4 łodygi selera naciowego (łącznie 220 g)
    2 średnie ogórki gruntowe (łącznie 190 g)
    3 małe gruszki (łącznie 250 g)
    200 g oczyszczonych pieczarek
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej bazylii
    100 g prażonych orzechów ziemnych
    100 – 150 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2 – 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
    opcjonalnie – czosnek suszony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki

Sałatka warzywna z gruszkami, pieczarkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna z gruszkami, pieczarkami i orzechami 1. Pieczarki i ogórki drobno pokroić, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i cukru – wymieszać. Składniki pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 min.
    Ziemniaki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony seler, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki oraz orzechy.
  • Sałatka warzywna z gruszkami, pieczarkami i orzechami 2. Dołożyć osączone z powstałego płynu pieczarki i ogórki, wsypać zieleninę. Zawartość miski wymieszać z jogurtem/śmietaną, oliwą/olejem oraz sokiem z cytryny. Potrawę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować