Sałatka z ziemniaków, selera naciowego i ogórków z dodatkiem gruszek, świeżych pieczarek i prażonych orzechów. Smaczna propozycja na pożywną kolację, choć sałatka może także stanowić lekki obiad w upalne dni.
45 min
Dla 6 osób
Składniki:
ok. 1 kg obranych, gotowanych ziemniaków (w sezonie - młode ziemniaki)
4 łodygi selera naciowego (łącznie 220 g)
2 średnie ogórki gruntowe (łącznie 190 g)
3 małe gruszki (łącznie 250 g)
200 g oczyszczonych pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
100 g prażonych orzechów ziemnych
100 – 150 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
1 łyżka oliwy lub oleju
2 – 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
opcjonalnie – czosnek suszony do smaku
Sałatka warzywna z gruszkami, pieczarkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i ogórki drobno pokroić, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i cukru – wymieszać. Składniki pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 min.
Ziemniaki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony seler, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki oraz orzechy.
2.Dołożyć osączone z powstałego płynu pieczarki i ogórki, wsypać zieleninę. Zawartość miski wymieszać z jogurtem/śmietaną, oliwą/olejem oraz sokiem z cytryny. Potrawę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze