Ich góra to delikatnie chrupka skorupka, która pęka i pięknie się kruszy już przy pierwszym ugryzieniu a wnętrze jest miękkie - takie jak być powinno i dotyczy to nie tylko biszkoptów sabaudzkich :)
Sabaudzkie biszkopciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je na pianę z 75 g cukru. Dodajemy stopniowo 75 g przesianej mąki i szczyptę soli. Mieszamy.
2.W drugiej misce na sztywno ubijamy białka i ostrożnie dodajemy do ubitych żółtek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go delikatnie masłem i posypujemy resztą mąki.
3.Woreczek do wyciskania o spłaszczonej końcówce napełniamy masą i wyciskamy na blachę paluszki o długości 10 cm. Mieszamy cukier puder z resztą cukru i połową posypujemy paluszki. Czekamy ok. 10 minut, aż cukier zostanie wchłonięty, następnie ponownie posypujemy cukrem i znowu odczekujemy kilka minut (do wchłonięcia cukru).
4.Pieczemy na złocistożółty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Komentarze