• 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna i domowa kapusta kiszona.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty ( 2,4 kg )
    4 marchewki
    50 g soli
    duży garnek
    talerz
    duży słoik z wodą
    4 słoiki 0,5 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, wkładamy do garnka. Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z kapustą. Posypujemy solą i mieszamy, ugniatamy kapustę, aż puści sok. Przykrywamy talerzem i słoikiem z wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Przez tydzień codziennie mieszamy i ugniatamy kapustę, przykrywamy talerzem i słoikiem z wodą. Po tygodniu kapusta jest ukiszona. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

Porady

Z tej porcji przygotowałam 4 słoiki 0,5 l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Marchewka Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować