kiciax1
Kiszenie kapusty w słoikach nie jest trudne a z pewnością daje wiele satysfakcji. Tak przygotowana kapusta kiszona w słoikach to świetna baza do dań kuchni polskiej, jak kapuśniak, bigos, surówki itd. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Obecność kwasu mlekowego sprzyja natomiast rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych, dzięki czemu o kapuście kiszonej możemy mówić jak o naturalnym probiotyku.
4.67 (3 ocen)
Porady
Ja swoją robiłam na wiosnę i spokojnie tyle czasu przetrwała w piwnicy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Jest pyszna i chrupiąca.
Komentarze