Kapusta kiszona

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kapusta kiszona to wspaniałe źródło wapnia i potasu, posiada właściwości regulujące pracę układu trawiennego oraz podnosi odporność organizmu. Ukiszona domowym sposobem będzie najlepsza i najzdrowsza.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg kapusty białej
    30 dag marchwi
    2 łyżeczki nasion kminku
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kapusta kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki wymieszać 1. Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, poszatkować. Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce. Wszystko przełożyć do dużej miski, dodać kminek i sól. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • 2. Następnie kapustę układać warstwami w dużym słoju. Każdą warstwę ubijać aż do wystąpienia soku. Odstawić na około 2-3 tygodnie do ukiszenia( czas zależny od temperatury w pomieszczeniu). Co jakiś czas kiszonkę przebijać szpikulcem w kilku miejscach, by wypuścić gazy.
    Po ukiszeniu kiszonkę wkładać do wyparzonych słoików, mocno ubijając. W razie potrzeby dolać osolonej wody, aby wierzch był zakryty sokiem. Pasteryzować 10 minut.

Porady

Część kapusty przed pasteryzacją można odłożyć do bieżącego spożycia, przechowując ją w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kminek Marchewka Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować