Pomysł na obiad lub ciepłą kolcję do przyrządzenia w kilka chwil. Idealna propozycja dla zapracowanych miłośników niebanalnych dań. Sos pistou w wersji pietruszkowej świetnie komponuje się z ryżem.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- ryż parboiled: 100 gramów
- Filet z łososia: 100 gramów
- natka pietruszki: 1 pęczek
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 0.25 szklanki
- suszone pomidory w oleju: 5 sztuk
- kukurydza z puszki: 3 łyżki
- sok z cytryny: 2 łyżki
- sól, pieprz: 1 szczypta
Ryż z łososiem w pistou pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu.
2.Łososia skrop sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i upiecz w piekarniku (180 st. C, ok. 15 min).
3.Zmiksuj w blenderze oliwę z pietruszką oraz czosnkiem. Połącz z ugotowanym al dente ryżem. Dodaj podzielonego na niewielkie kawałki upieczonego łososia. Lekko podgrzej na patelni. Dodaj pokrojone suszone pomidory oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Jeszcze chwilę podgrzewaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, i podawaj.
Komentarze