Bułeczki drożdżowe z żurawiną

4.5 (186 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo proste bułeczki drożdżowe, o moim ulubionym smaku, czyli waniliowym. Z dodatkiem słodkiej żurawiny i waniliowym lukrem. Mniam! Takie idealne do kawki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    ½ szklanki cukru
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    3.5 szklanki mąki
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    100 g suszonej żurawiny
    opcjonalnie lukier i kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, pozostały cukier i cukier z wanilią. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaj żurawinę. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.
  • 3. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h. Piecz w 200°C ok. 10-15 min.
  • 4. Po przestudzeniu możesz polać te pyszne bułeczki drożdżowe lukrem i posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować