Ryba w sosie pietruszkowym

5 (159 ocen)

Pyszna, prosta ryba. Pracy przy niej jest niewiele, a efekt smakowy jest fantastyczny. Na pewno urozmaici codzienny obiad i zasmakuje nawet wyrafinowanym podniebieniom.

Składniki:

  • 2-3 filety ryby bez skóry
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    0,5 łyżeczki curry
    Sól, pieprz
    Olej

    3 spore korzenie pietruszki
    1 pęczek zielonej pietruszki
    0,5 l bulionu warzywnego
    1 łyżka mąki
    1 opakowanie śmietany 18%
    1 łyżka masła
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Ryba w sosie pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pietruszkowy - Korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce, natkę pietruszki posiekać. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić utarty korzeń pietruszki - pietruszka powinna być lekko przykryta płynem, ale nie powinno go być za dużo, bo trzeba będzie odparować. Całość pogotować około 5 min. Śmietaną połączyć z mąką i dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą, wsypać posiekaną natkę, wymieszać.
  • Ryba w sosie pietruszkowym 2. Filety pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę połączyć z papryką i curry. Rybę oprószyć solą i pieprzem, następnie panierować w mące z przyprawami. Kawałki ryby smażyć z obu stron i przekładać do sosu lub podać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować