Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywna pierzynka z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 filety z dorsza
    2 średnie marchewki
    pół selera
    korzeń pietruszki
    zielona część pora
    2 białe cebule
    masło klarowane do smażenia
    sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
    szklanka domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie puszka pomidorowego pelatti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Obtoczyć w mace, otrzepać z jej nadmiaru i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować