Pyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywna pierzynka z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3-4 filety z dorsza
2 średnie marchewki
pół selera
korzeń pietruszki
zielona część pora
2 białe cebule
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
szklanka domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie puszka pomidorowego pelatti
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Obtoczyć w mace, otrzepać z jej nadmiaru i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto. Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno.
Komentarze