Ryba po grecku

4.5 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 700g filetów rybnych
    sól, pieprz
    Panierka:
    1-2 jajka (*)
    mąka do obtaczania
    Sos warzywny:
    3-4 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule (duże)
    spory kawałek selera
    3-4 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    150-200g koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę (mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem) pokroić w kawałki o średniej wielkości i lekko oprószyć solą oraz pieprzem.
    Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące.
    Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
    Marchew, pietruszkę oraz selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.
    Dodać uprzednio przygotowane warzywa, a po kilku minutach dolać odrobinę wody oraz wrzucić listki laurowe z zielem angielskim.
    Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody).
    Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
    Sos z warzywami przełożyć na rybę.
    Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Porady

(*) Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące i od razu smażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować