Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę (mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem) pokroić w kawałki o średniej wielkości i lekko oprószyć solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące.
Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać uprzednio przygotowane warzywa, a po kilku minutach dolać odrobinę wody oraz wrzucić listki laurowe z zielem angielskim.
Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody).
Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
Sos z warzywami przełożyć na rybę.
Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Porady
(*) Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące i od razu smażyć.
Komentarze