4 filety z ryby (ja miałam mirunę)
3 marchewki
pół selera
1 pietruszka
2 cebule
pół pora
200 g koncentratu pomidorowego
2 szklanki wody
1 łyżka octu
cukier,sól,pieprz,papryka słodka,
mąka
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety posolić i popieprzyć.
Obtaczać w mące,jajku i bułce tartej ,smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Wystudzić.
Marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondelku lub na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać starte warzywa i por. Wlać wodę,koncentrat i przyprawy.Dusić około 20 minut, aż woda lekko odparuje. Wystudzić.
W naczyniu układać trochę warzyw,rybę i przykryć warzywami.
Wstawić do lodówki na noc.
Komentarze