Ruska kiełbasa do pieczenia lub smażenia

0 (0 ocen)

  • 14 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Najlepsza recepta na ruską kiełbasę wieprzową, pieczeniową.

  • 14 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • mięso chude z szynki 50 dag
    mięso z łopatki 50 dag
    podgardle bez skóry 15 dag
    pół główki czosnku
    sól warzona 18 g
    pieprz czarny 2 g
    woda lodowata 125 ml
    cebula 3 szt.
    pieprz ziołowy
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Ruska kiełbasa do pieczenia lub smażenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ruska kiełbasa do pieczenia. 1. Podgardle kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z łopatki kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm a szynkę mielimy z czosnkiem przez sito 10 lub 12 mm.
  • Ruska kiełbasa do pieczenia. 2. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól i pieprz. Dobrze wymieszane składniki przykrywamy i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
  • Ruska kiełbasa do pieczenia. 3. Po 12 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita.
  • Ruska kiełbasa do pieczenia. 4. Kiełbasę zwijamy w zwoje, osznurowujemy i pieczemy 40-45 minut w 180 stopni Celsjusza.
  • Ruska kiełbasa do pieczenia. 5. Ja zrobiłam inaczej, osznurowane kiełbasy sparzyłam w temperaturze 72-75 stopni Celsjusza.
  • Ruska kiełbasa do pieczenia. 6. Parzone kiełbasy studzimy i smażymy z cebulą na patelni.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować