1 kg wieprzowiny II
500 g podgardla (chudego)
350 g słoniny
20 g czosnku
35 g soli
pół szkl wody
pieprz czarny opcjonalnie
5 g pieprzu białego
gałka muszkatołowa
1 łyżka majeranku
Kiełbasa grillowa lub na ognisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
Nadziać kiełbasy, uformować małe kiełbaski ok 10 cm.
Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia .
Wędzić przez ok 2-2,5 godziny w niezbyt gorącej wędzarni.
Grillowej kiełbasy nie parzyłam..
Komentarze