Kiełbasa grillowa lub na ognisko

4.47 (205 ocen)

  • 1 godz. 20 min

domowe wędlinki

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny II
    500 g podgardla (chudego)
    350 g słoniny
    20 g czosnku
    35 g soli
    pół szkl wody
    pieprz czarny opcjonalnie
    5 g pieprzu białego
    gałka muszkatołowa
    1 łyżka majeranku


Wystaw ocenę:

4.47 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbasa grillowa lub na ognisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
    Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
    Nadziać kiełbasy, uformować małe kiełbaski ok 10 cm.
    Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na pręty do wędzenia .
    Wędzić przez ok 2-2,5 godziny w niezbyt gorącej wędzarni.
    Grillowej kiełbasy nie parzyłam..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować