Rosół z lanymi kluskami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rosół z lanymi kluskami to świetna propozycja na zupę obiadową. Lekka, z dużą ilością warzyw. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rosół;
    3 litry wody,
    6 skrzydełek,
    2 marchewki,
    2 pietruszki,
    1/4 selera,
    mała cebula,
    kawałek pora,
    2 ząbki czosnku,
    3 liście laurowe,
    3 ziela angielskie,
    sól i pieprz do smaku,
    szczypta kurkumy,
    zioła prowansalskie,
    przyprawa w płynie,
    natka pietruszki.
    Kluski;
    1 jajko,
    1,5 szklanki mleka,
    3 łyżki mąki,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Kluski

Rosół z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 3 litry wody zagotowujemy.

    Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mięso, warzywa,liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości około 1 godziny. Doprawiamy do smaku.
  • 2. Kluseczki;

    Do miski wbijamy jajko,solimy, stopniowo dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    Do gotującego się rosołu wlewamy bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki,cały czas mieszając zupę. Gotujemy ok. 2 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

    Smacznego ;)

Porady

Świeża natka pietruszki podkreśli smak rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować