Zupa mleczna z kluskami lanymi

4.48 (166 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Chociaż potrawa banalna, to jedna z tych które przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa. Ciepła zupa mleczna z domowymi kluseczkami bardzo często gosciła w naszym domu kiedy byliśmy mali. Chociaż mama wracając z 12godzinnej zmiany w pracy bywała bardzo przemęczona, zawsze nas rozpieszczała taką kolacją i kanapkami z domowym dzemem i masłem/twarożkiem. Na ciepło świetnie nadaje się także na sniadanie.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (4 porcje)
    -2 jajka
    -szklanka mąki pszennej
    -szczypta soli
    -1/4 szklanki mleka mleka do klusek
    -1 litr mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa mleczna Kluski

Zupa mleczna z kluskami lanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wbić jajka, dodac mąkę, sól i mleko. Całość rozmieszać widelcem. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
    Mleko wlać do garnka, powoli zagotowac na małym ogniu. Ciasto przelewać nad garnkiem na grubsze sito cały czas mieszając cieple mleko. Gdy całe ciasto przelejemy przez sito do gorącego mleka przegotować całośc jeszcze 5 minut. Pozostawić na ok. 10 minut by kluski się rozkleiły. Podawać na ciepło z kanapkami z dżemem i/lub masłem lub twarogiem. Świetnie pasuje także do drożdżówek na słodko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować