Rosół (4 mięsa) z lanymi kluskami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki rosół z 4 mięs jest najlepszy, co tydzień nie robię ale raz w miesiącu po prostu za mną chodzi. Makaron zastąpiłam lanymi kluskami, które uwielbiam. Rosół daje mnóstwo możliwości do zrobienia innych smacznych potraw, tak też i u mnie było, zrobiłam z pozostałości pomidorówkę, sałatkę jarzynową i krokiety z mięsa.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg wołowiny z kością
    3 uda z kurczaka
    porcja rosołowa z indyka
    porcja rosołowa z kaczki
    5 marchewek, 3 pietruszki, cały mniejszy seler, cały większy por
    garść ziarenek pieprzu
    sól, posiekana natka pietruszki
    maggi i pieprz mielony na każdy talerz
    lane kluski na 2 osoby:
    4 łyżki czubate mąki
    2 całe jajka
    sól, trochę wody do ew. rozrzedzenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół (4 mięsa) z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięsa opłukać, zalać zimną wodą i zagotować, zdejmując sukcesywnie tworzący się na powierzchni szum. Jak już woda będzie czysta włożyć całą wyczyszczoną włoszczyznę, sól i ziarna pieprzu, zmniejszyć płomień do minimum, rosół ma pyrkać a nie mocno gotować bo zrobi się mętny.
    Gotować ok 2 godziny.
    W mniejszym garnku zagotować wodę, osolić, mąkę z jajkami rozprowadzić dokładnie dodając trochę wody, ciasto powinno mieć gęstość jak na racuchy, bokiem łyżki wrzucać porcjami na wrzątek, wyjmować po wypłynięciu na wierzch, przelać zimną wodą aby się nie sklejały.
    Włożyć na talerze, zalać rosołem, dodać trochę marchewki, pieprzu mielonego, maggi i posypać natką pietruszki, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Antrykot

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować