Rosół z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić na części. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler. Marchewki, pietruszki i seler obrać i umyć. Cebulę obrać i opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym).
Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać. Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, opaloną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała") i gotować bez przykrycia 2h ja gotuję jak najdłużej. Po godzinie gotowania, dodać lubczyk. Gotować dalej sprawdzić smak rosołu. Według uznania doprawić solą i pieprzem do smaku. Z rosołu wyciągnąć marchewkę. Pokroić na plasterki podałam z lanymi kluskami
Jajka wbij do kubka, rozbełtaj. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać łyżkę wody. Zagotuj osoloną wodę, do wylewania klusek świetnie sprawdza się patent z woreczkiem foliowym jak do kremu na tort – do kubka włóż woreczek, przymocuj go gumką recepturką i wlej do niego ciasto. Zawiąż woreczek, odetnij róg i delikatnie wyciskaj zawartość do garnka. Za pomocą łyżki odgarniaj wypływające na powierzchnię kluski. Gotuj jeszcze przez minutę albo dwie w zależności od grubości, aby doszły.
Komentarze