Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiecie co? Kochamy polską kuchnię

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    1 jajko
    1 pęczek koperku
    1 ząbek czosnku
    bułka tarta
    50-80 ml rosołu
    olej do smażenia
    Sos:
    1 cebula
    1 l rosołu
    1 pełna łyżka mąki
    100 ml zimnej wody
    Kluski:
    750 g ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej (zależy od mączystości ziemniaków)

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koperkowe klopsy z kluskami śląskimi 1. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny.
    Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Sos:

    Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
    Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, podgrzewamy aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kluski:

    Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (najmniejsze oczka). Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną na gładko ( proporcja 3:1 ).
    Z masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z klopsem, sosem oraz ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować