Muszelki z ciasta francuskiego

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest to jedna z takich przekąsek, którą można zrobić na szybko, gdy goście nas zaskoczą, wygląda efektownie i jest pyszna, bo chrupiąca :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    150 g twarożku z rzodkiewką
    kilka sztuk rzodkiewek
    trochę siekanego szczypiorku
    sól i pieprz do smaku
    kilka oliwek lub kawałki kabanosa do ozdoby
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Muszelki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muszelki z ciasta francuskiego 1. Ciasto rozwinąć i wydrążyć szklanką kółka (ja zrobiłam formą w kształcie bombki :-), kawałek zagiąć na górę i docisnąć. Wykałaczką zrobić wgłębienia na kształt muszelki. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 15 minut do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.
    Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z twarożkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
  • Muszelki z ciasta francuskiego 2. Muszelki delikatnie przekroić wzdłuż na pół, nałożyć do środka serka, przyozdobić oliwką i gotowe.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować