REKLAMA

Roladki z białej kiełbasy

wyświetlono: 440 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Proponuję roladki, które możemy wykonać w krótkim czasie. Są znakomitą propozycją zarówno na rodzinny obiad jak i spotkanie ze znajomymi. Sprawiają wrażenie, że osoba przygotowująca włożyła sporo wysiłku i czasu, a to zaledwie 25 minut. Możemy podać z pieczywem lub ziemniakami. Znakomicie smakują z mizerią, ale najbardziej polecam bagietkę i schłodzone białe wino.

opublikowany: 05.06.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • a. Składniki podstawowe zestawu:
    6 surowych kiełbasek białych (ok. 750 g)
    500 g pieczarek
    100 g suszonych pomidorów w oleju


    b. Składnik podstawowy dodatkowy:
    125 g mozzarelli (1 kulka)

    c. Składniki robocze:
    1 jajko
    1/3 szklanki zimnego mleka
    2 łyżki bułki tartej
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia ok. 3-4 łyżek
    ½ cebuli
    250 ml śmietanka słodka 18%
    125 ml wody
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1/3 łyżeczki przyprawy do zup
    pieprz


    d. Dekoracja:
    Sałata, zioła lub kwaśne owoce np. truskawki


    6 surowych kiełbasek białych (ok. 750 g)
    1 jajko
    1/3 szklanki zimnego mleka
    2 łyżki bułki tartej
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia ok. 3-4 łyżek

    Nadzienie:
    125 g mozzarelli (1 kulka)
    100 g suszonych pomidorów w oleju

    Sos:
    500 g pieczarek
    ½ cebuli
    250 ml śmietanka słodka 18%
    125 ml wody
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1/3 łyżeczki przyprawy do zup
    pieprz

    Dekoracja:
    Sałata, zioła lub kwaśne owoce np. truskawki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Roladki z białej kiełbasy 1. Kiełbaski obieramy z błonek. W misce bardzo dokładnie wyrabiamy dłonią mięso z pozostałymi dodatkami. Dzielimy na 10-12 części.
  • Roladki z białej kiełbasy 2. Mozzarellę kroimy na słupki, a odsączone pomidory w kosteczkę. Zachowujemy olej z pomidorów.
  • Roladki z białej kiełbasy 3. Na deseczce rozkładamy folię, na której układamy porcję mięsa. Wyrównujemy, kształtując prostokąt lub kwadrat.
  • Roladki z białej kiełbasy 4. Na brzegu układamy ser i pomidory.
  • Roladki z białej kiełbasy 5. Za pomocą folii formujemy roladki.
  • Roladki z białej kiełbasy 6. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Roladki z białej kiełbasy 7. W trakcie smażenia uzupełniamy olejem z suszonych pomidorów uważając, aby nie przypaliły się przyprawy w nim zawarte. Usmażone roladki przekładamy do rondla lub garnka.
  • Roladki z białej kiełbasy 8. Na oleju pozostałym ze smażenia roladek, podsmażamy obrane i pokrojone pieczarki.
  • Roladki z białej kiełbasy 9. Grzyby zalewamy śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skrobię rozmieszaną z zimną wodą. Zagotowujemy. Dodajemy roladki i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do zup. Przyprawy dodajemy z umiarem, bo zazwyczaj kiełbasa jest dobrze doprawiona. Uważamy, aby sos nie był zbyt słony.
  • Roladki z białej kiełbasy 10. Roladki dekorujemy sałatą lub posypujemy ziołami np. koperkiem. Życzę smacznego!

Porady

Sos należy przyprawiać pod koniec gotowania w nim roladek, ponieważ kiełbasa oddaje słony posmak śmietance.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KORAL KORAL

KULEBIAK Z BIAŁEJ KIEŁBASY

Biała kiełbasa w wersji świątecznej .

kategoria: Ciasta Dania główne Przekąski opublikowany: 23.11.2014 | wyświetlono: 2534 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: KORAL KORAL

Pierożki z białej kiełbasy

Wspaniale jest coś zmieniać i wymyślać , pierożki to bardzo dobre i podzielne danie, akurat na dwa kęsy.

kategoria: Przystawki opublikowany: 24.11.2014 | wyświetlono: 5880 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE