Roladki z białej kiełbasy

  • wyświetlono: 286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Proponuję roladki, które możemy wykonać w krótkim czasie. Są znakomitą propozycją zarówno na rodzinny obiad jak i spotkanie ze znajomymi. Sprawiają wrażenie, że osoba przygotowująca włożyła sporo wysiłku i czasu, a to zaledwie 25 minut. Możemy podać z pieczywem lub ziemniakami. Znakomicie smakują z mizerią, ale najbardziej polecam bagietkę i schłodzone białe wino.

DSC_0282
  • 12 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

a. Składniki podstawowe zestawu:
6 surowych kiełbasek białych (ok. 750 g)
500 g pieczarek
100 g suszonych pomidorów w oleju


b. Składnik podstawowy dodatkowy:
125 g mozzarelli (1 kulka)

c. Składniki robocze:
1 jajko
1/3 szklanki zimnego mleka
2 łyżki bułki tartej
mąka do obtoczenia
olej do smażenia ok. 3-4 łyżek
½ cebuli
250 ml śmietanka słodka 18%
125 ml wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/3 łyżeczki przyprawy do zup
pieprz


d. Dekoracja:
Sałata, zioła lub kwaśne owoce np. truskawki


6 surowych kiełbasek białych (ok. 750 g)
1 jajko
1/3 szklanki zimnego mleka
2 łyżki bułki tartej
mąka do obtoczenia
olej do smażenia ok. 3-4 łyżek

Nadzienie:
125 g mozzarelli (1 kulka)
100 g suszonych pomidorów w oleju

Sos:
500 g pieczarek
½ cebuli
250 ml śmietanka słodka 18%
125 ml wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/3 łyżeczki przyprawy do zup
pieprz

Dekoracja:
Sałata, zioła lub kwaśne owoce np. truskawki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Roladki z białej kiełbasy

  • Roladki z białej kiełbasy1. Kiełbaski obieramy z błonek. W misce bardzo dokładnie wyrabiamy dłonią mięso z pozostałymi dodatkami. Dzielimy na 10-12 części.
  • Roladki z białej kiełbasy2. Mozzarellę kroimy na słupki, a odsączone pomidory w kosteczkę. Zachowujemy olej z pomidorów.
  • Roladki z białej kiełbasy3. Na deseczce rozkładamy folię, na której układamy porcję mięsa. Wyrównujemy, kształtując prostokąt lub kwadrat.
  • Roladki z białej kiełbasy4. Na brzegu układamy ser i pomidory.
  • Roladki z białej kiełbasy5. Za pomocą folii formujemy roladki.
  • Roladki z białej kiełbasy6. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Roladki z białej kiełbasy7. W trakcie smażenia uzupełniamy olejem z suszonych pomidorów uważając, aby nie przypaliły się przyprawy w nim zawarte. Usmażone roladki przekładamy do rondla lub garnka.
  • Roladki z białej kiełbasy8. Na oleju pozostałym ze smażenia roladek, podsmażamy obrane i pokrojone pieczarki.
  • Roladki z białej kiełbasy9. Grzyby zalewamy śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skrobię rozmieszaną z zimną wodą. Zagotowujemy. Dodajemy roladki i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do zup. Przyprawy dodajemy z umiarem, bo zazwyczaj kiełbasa jest dobrze doprawiona. Uważamy, aby sos nie był zbyt słony.
  • Roladki z białej kiełbasy10. Roladki dekorujemy sałatą lub posypujemy ziołami np. koperkiem. Życzę smacznego!

Porady

Sos należy przyprawiać pod koniec gotowania w nim roladek, ponieważ kiełbasa oddaje słony posmak śmietance.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkibiała kiełbasaroladkiPomidorymozzarellasuszone pomidoryobiadsosimprezakreatywne_gotowanie16
 

Komentarze

Podobne przepisy

biała kiełbasa

Dodane przez: juchab

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Zamiast w żurku to z cebulką.

Biała kiełbasa w cebuli  z musztardą francuską

Dodane przez: MonaLiza

Biała kiełbasa w cebuli z musztardą francuską

Proste, niepracochłonne za to pyszne...

image-0qe1npl

Dodane przez: Anusiaczek

Biała kiełbasa pieczona z porem i cebulą

Alternatywa dla tradycyjnych sposobów...

Biała kiełbasa z Kuchni Ilony

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Biała kiełbasa z Kuchni Ilony

Gorąco polecam robienie własnej...

Cebulę kroimy w piórka

Dodane przez: Dalia84

Biała kiełbasa z suszonymi śliwkami

Przepyszna. Smak kiełbasy i słodkich...

Biała kiełbasa z pieczarkami

Dodane przez: Jaga85

Biała kiełbasa z pieczarkami

Jeśli nie macie pomysłu na szybki...