Roladki z białej kiełbasy

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proponuję roladki, które możemy wykonać w krótkim czasie. Są znakomitą propozycją zarówno na rodzinny obiad jak i spotkanie ze znajomymi. Sprawiają wrażenie, że osoba przygotowująca włożyła sporo wysiłku i czasu, a to zaledwie 25 minut. Możemy podać z pieczywem lub ziemniakami. Znakomicie smakują z mizerią, ale najbardziej polecam bagietkę i schłodzone białe wino.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • a. Składniki podstawowe zestawu:
    6 surowych kiełbasek białych (ok. 750 g)
    500 g pieczarek
    100 g suszonych pomidorów w oleju


    b. Składnik podstawowy dodatkowy:
    125 g mozzarelli (1 kulka)

    c. Składniki robocze:
    1 jajko
    1/3 szklanki zimnego mleka
    2 łyżki bułki tartej
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia ok. 3-4 łyżek
    ½ cebuli
    250 ml śmietanka słodka 18%
    125 ml wody
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1/3 łyżeczki przyprawy do zup
    pieprz


    d. Dekoracja:
    Sałata, zioła lub kwaśne owoce np. truskawki


    6 surowych kiełbasek białych (ok. 750 g)
    1 jajko
    1/3 szklanki zimnego mleka
    2 łyżki bułki tartej
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia ok. 3-4 łyżek

    Nadzienie:
    125 g mozzarelli (1 kulka)
    100 g suszonych pomidorów w oleju

    Sos:
    500 g pieczarek
    ½ cebuli
    250 ml śmietanka słodka 18%
    125 ml wody
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1/3 łyżeczki przyprawy do zup
    pieprz

    Dekoracja:
    Sałata, zioła lub kwaśne owoce np. truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Roladki z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z białej kiełbasy 1. Kiełbaski obieramy z błonek. W misce bardzo dokładnie wyrabiamy dłonią mięso z pozostałymi dodatkami. Dzielimy na 10-12 części.
  • Roladki z białej kiełbasy 2. Mozzarellę kroimy na słupki, a odsączone pomidory w kosteczkę. Zachowujemy olej z pomidorów.
  • Roladki z białej kiełbasy 3. Na deseczce rozkładamy folię, na której układamy porcję mięsa. Wyrównujemy, kształtując prostokąt lub kwadrat.
  • Roladki z białej kiełbasy 4. Na brzegu układamy ser i pomidory.
  • Roladki z białej kiełbasy 5. Za pomocą folii formujemy roladki.
  • Roladki z białej kiełbasy 6. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Roladki z białej kiełbasy 7. W trakcie smażenia uzupełniamy olejem z suszonych pomidorów uważając, aby nie przypaliły się przyprawy w nim zawarte. Usmażone roladki przekładamy do rondla lub garnka.
  • Roladki z białej kiełbasy 8. Na oleju pozostałym ze smażenia roladek, podsmażamy obrane i pokrojone pieczarki.
  • Roladki z białej kiełbasy 9. Grzyby zalewamy śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy skrobię rozmieszaną z zimną wodą. Zagotowujemy. Dodajemy roladki i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do zup. Przyprawy dodajemy z umiarem, bo zazwyczaj kiełbasa jest dobrze doprawiona. Uważamy, aby sos nie był zbyt słony.
  • Roladki z białej kiełbasy 10. Roladki dekorujemy sałatą lub posypujemy ziołami np. koperkiem. Życzę smacznego!

Porady

Sos należy przyprawiać pod koniec gotowania w nim roladek, ponieważ kiełbasa oddaje słony posmak śmietance.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować